Троянда
Троянда - кущ сімейства розоцвітих. Має дуже велику кількість різновидів. За деякими даними у світі існує до чотирьохсот видів троянд (культурні і дикі види).
Ще насвітанку людської цивілізації троянда була відома в якості їстівної рослини. Сучасники цю рослину називають шипшиною. Відтоді пройшло багато часу і троянду встигли окультурити, перетворивши її на витончену прикрасу, дорогоцінну сировину для отримання трояндової олії, і лікувальний засіб. Сьогодні троянда культивується в більшості країн Європи і Азії.
Ефірна олія троянди має виняткову цінність, оскільки для отримання одного кілограма масла необхідно майже півтонни сировини - рожевих пелюсток.
У парфюмерії аромат троянди може використовуватися як в однині, в якості відособленого аромату з тонкими відтінками, так і у складі цілої гамми інших запахів (наприклад у поєднанні з фіалкою, амброю або пачулі).
Не дивлячись на те, що троянда це квітка, її все ж використовують і в харчовій промисловості. Так, троянда є ароматизатором, що додається в деякі блюда. Крім того, існує варення з рожевих пелюсток (за словами людей, що його куштували, - на рідкість смачне).
Ефірна олія троянди має і медичну цінність. Вона є унікальним антисептиком, що дозволяє її використовувати у випадках, в яких традиційні антибіотики виявилися безсилі. В першу чергу це стосується шкірних захворювань.
Також, в Азії, трояндова олія дуже популярна для лікування алергії, спазматичних реакцій, і усунення проблем по жіночій частині (передменструальний синдром, порушення менструацій і тому подібне).
Чай із рожевими пелюстками є засобом супутнім лікуванню захворювань сечового міхура, печінки, почок і верхніх дихальних шляхів (бронхіт, застуда, і навіть туберкульоз).
При використанні в сауні покращує настрій і знімає нервову напругу.
|